100ste verjaardag Paviljoentjalk Zeldenrust (zie foto-album)

Gepubliceerd:

Op 16 juni 1914 gebeurde er op de werf van de firma Weduwe Johannes van Duijvendijk te Ouderkerk aan den IJssel een bijzonderheid. De palviljoentalk Zeldenrust werd voor eigenaar/schipper Pols te water gelaten.
De zeldenrust heeft na haar tewaterlating tot 1976 een roerige tijd mee gemaakt. In 1976 werd zij, na vele jaren trouw geweest te zijn geweest aan haar schipper, aan wal afgemeerd om,zoals vele andere kleine schepen, te wachten op haar verdere lot. De sloop.

De Zeldenrust ontliep de sloop omdat een aantal inwoners uit de Kimpenerwaard toen al in de gaten hadden dat dit schip een bijzonderheid was. Er werd een stichting opgericht, de Zeldenrust werd door haar aangekocht, gerestaureerd door professionals en vrijwilligers en in staat van nieuw teruggebracht. Origineel en als varend monument. In 1984 kwam ze weer als een monument in de vaart.
De dame is nu 100 jaar jong, in uitstekende conditie en kan nog jaren mee.

De 100ste verjaardag van de Zeldenrust hebben wij niet zomaar voorbij laten gaan en hebben dit uitbundig gevierd met genodigden, (oud) vrijwilligers en bekenden op 6 september 2014. We hebben met elkaar haar schoonheid weer mogen aanschouwen en heel wat herinnering opgehaald.